TERHELÉSES ÉS NYUGALMI EKG RENDSZER

TERHELÉSES ÉS NYUGALMI EKG RENDSZER

Terheléses és nyugalmi EKG rendszerrel gazdagodott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház műszerparkja

A XX. kerületi Önkormányzat támogatásával új, korszerű terheléses és nyugalmi EKG rendszert kapott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Az eszközöket Pesterzsébet Önkormányzata nevében Szabados Ákos polgármester adta át dr. Ralovich Zsolt főigazgatónak, valamint dr. Lippai Józsefnek, a Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosának.

A terheléses EKG vizsgálat fontos része a területen élő betegek korrekt diagnosztikájának. A rendszer használatával pontosan feltérképezhető a betegek funkcionális állapota, és különösen a koszorúér betegségek feltárásában nélkülözhetetlen. A mellkasi panaszokkal jelentkező betegeknél ugyanis a nyugalmi állapotban történő EKG vizsgálat sok esetben nem mutatja ki a rendellenességeket. Emiatt az előzetes szív ultrahang vizsgálat után – amellyel kizárhatók a strukturális szívbetegségek – terheléses EKG vizsgálatra van szükség. A vizsgálat közben jól észlelhetők az EKG eltérések, a ritmuszavarok, valamint a szív vérellátási zavaraira jellemző elváltozások: ez teszi lehetővé a pontos diagnózist. Minél kisebb terhelésnél jelentkezik az eltérés, annál súlyosabb koszorúér betegség lehet a panaszok hátterében. A rendszer ugyanakkor nemcsak diagnosztikai eszközként fontos, hanem a műtétet követő rehabilitációs programban is kiválóan használható, a betegek gyógyulásának detektálásában.

A most átadott rendszer egy terheléses és nyugalmi EKG berendezés, egy szobakerékpár ergométerrel integrált vérnyomásmérővel, egy futószalag ergométerrel és a hozzájuk tartozó vérnyomásmérővel, valamint a korszerű eszközökhöz ma már feltétlenül szükséges munkaállomás is, PC-vel, monitorral és nyomtatóval.

Címkék
Megosztás