Sürgősségi Betegellátó Osztály

Osztályvezető főorvos:
Dr. Szabó Lajos

Főnővér:
Nagy Katalin

A sürgősségi osztályunk fő feladata az életet veszélyeztető vagy maradandó károsodást okozó, hirtelen jelentkező betegségek ellátása, a betegség súlyosságának mihamarabbi felmérése és a rendelkezésre álló ellátó kapacitás beteg mellé való rendelése. A sürgősségi kórképek gyanúját veti fel légzési probléma, mellkasi fájdalom, veszélyes ritmuszavar, szívizom infarktus, stroke, súlyos fertőzés.

Osztályunk Pesterzsébeten, Köves utca 1. szám alatt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, a főépület földszintjén található. Az osztálynak három bejárata van, megközelíthető az épületből, valamint a mentő és járóbeteg kapun keresztül. Valamennyi bejárat akadálymentesített, a mentőbejáraton keresztül az Országos Mentőszolgálat, a betegszállító szolgáltatók által szállított betegek, valamint a gépkocsi beszállításra szorulók érkeznek, így a mentőbejárat szabad átjárhatóságának biztosítására figyelmet fordítunk. A H épület mellett található mentőhelikopter leszálló alkalmas a légi úton érkező betegek fogadására.

A sürgősségi ellátás az orvos szakmailag életet veszélyeztető kórképekben jelent gyors ellátást, a kellemetlen, rossz közérzetet okozó, ámde kevésbé veszélyes kórképeknél türelmet igényelnek a tájékozódó vizsgálatok és a kezelés mellett történő megfigyelés, az osztályon dolgozó szakemberek párhuzamosan végzik a beérkező betegek vizsgálatát, vizsgálati eredmények értékelését, az alkalmazott kezelésre kapott állapotváltozást. Jelenleg átlagosan 100-110, de nem ritkán 120-130 beteg ellátását végezzük el naponta.

Osztályunkon az elvégzett vizsgálatainkkal eldönthető, hogy a jelentkező panasz vagy az orvosi beutalás hátterében észlelhető-e olyan eltérés, amely azonnali kezelést, sürgős kórházi felvételt igényel vagy a sürgős teendő igénye kizárható, illetve az állapotváltozás, panasz rendezhető osztályunkon, így a kezelés vagy a további kivizsgálás háziorvosi, járóbetegeket ellátó szakorvosi segédlettel otthon is folytatható.  Az utóbbi lehetősége miatt javasolt a hozzátartozók elérhetőségét, illetve arra alkalmas betegeknél utcai közlekedésre használható ruhát biztosítani.

Osztályunk napokig tartó gyógykezelést vagy ápolást nem végez. A megfelelő ápolást követően legkésőbb 24 órán belül a betegeket otthonába bocsátjuk vagy további gyógykezelés céljából gyógyintézetbe helyezzük el.

Sürgősségi ellátást végzünk elsősorban azoknál a betegeknél, akiknél állapotstabilizálásra, gyors diagnosztikára és beavatkozásra van szükség a túlélés, illetve a maradandó károsodás kivédéséhez, azoknál a betegeknél, akiknél a definitív ellátáshoz differenciál diagnosztikai szükség van, valamint rendeltetésszerűen a különböző osztályainkra tartozó betegek sürgősségi ellátását végezzük, hiszen ezekre az osztályokra tudunk közvetlenül beteget elhelyezni. Ambulánsan ellátható kórképekkel jelentkező betegeket sürgősségi vizsgálat és ellátást követően 24 órán belül bocsátjuk haza.

Nem súlyos, nem életveszélyes sérülések esetén felnőttek ellátása rendelési időben a szakrendelő intézetben, ügyeleti időben a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Központjában történik, sürgős gyermekgyógyászati ellátás pedig a Heim Pál Kórházban. Ügyeleti fül-orr-gégészeti, szemészeti ellátás változó helyen történik a fővárosi ügyeleti rendnek megfelelően. Az első ellátást valamennyi hozzánk forduló betegnél elvégezzük, tovább irányítás szüksége esetén a végleges ellátás helyére irányítjuk vizsgálati lelettel a betegeket.

Családorvosi rendelési időn kívül, hirtelen kialakult, egészségkárosodás veszélyével fenyegető panasszal javasolt felkeresni a lakhelye szerint illetékes orvosi ügyeletet, mivel az ügyeletes orvosi vizsgálat tájékozódik arról, hogy szükséges-e további, azonnali sürgősségi osztályos ellátás. Amennyiben állapotát súlyosnak, életveszélyesnek ítéli, azonnal hívja a mentőszolgálatot.

A DP SBO sürgős beavatkozásra alkalmas eszközökkel és napra kész tudással végzi a súlyos betegek ellátását. Osztályunkon azok ellátása élvez elsőbbséget, akiknek a betegsége ellátás nélkül halálhoz vagy maradandó egészségkárosodáshoz vezethet.

Orvosaink és szakszemélyzetünk az életmentő beavatkozásokon túl stabilizálják a lehetséges mértékig a kritikus betegek állapotát, elvégzik, megtervezik és megszervezik a szükséges sürgős vizsgálatokat és beavatkozásokat, kezeléseket.

Osztályunkon valamennyi munkatársunk jártas az újraélesztésben, kritikus betegek ellátásában, szakembereink felkészültek mesterséges lélegeztetésre, súlyos vérzések ellátására, pacemaker bevezetésére, shocktalanításra, légzési elégtelenség ellátására, ritmuszavarok kezelésére a nemzetközi és hazai szakmai protokollok ismeretével.

Sürgősségi Osztályon az ellátás nem érkezési, hanem súlyossági sorrendben történik. Azaz a súlyos betegségek és sérülések elsőbbséget élveznek, míg az életet és a testi épséget súlyosan nem veszélyeztető panasszal érkezőknek a betegforgalom függvényében várakozniuk kell.

A betegség vagy sérülés súlyosságának megítélése az egészségügyi osztályozás, más néven triázs során történik, melyet jól képzett szakszemélyzet végez. Az egészségügyi osztályozás szakmai szabályok mentén egy objektív, elfogulatlan rendszert biztosít arra, hogy a legsúlyosabb kórképeket kezeljük először, illetve az erőforrások figyelembe vételével a beteg aktuális állapotához megfelelő ellátó kapacitást rendel. Az egészségügyi osztályozás után súlyossági sorrend szerint sor kerül az orvosi vizsgálatra.

Segítséget jelent, ha a betegnél vagy az őt kísérő hozzátartozónál megtalálható a korábban készült egészségügyi dokumentáció, gyógyszerlista, valamint gyógyszerérzékenységről, fertőző betegségről szóló hivatalos dokumentumok.

Gyakran további vizsgálatok is szükségesek, pl. képalkotó, labor és egyéb szakorvosi vizsgálatok. Ezek célja a súlyos, életveszélyes kórképek kizárása. Szűrővizsgálatokat,  kivizsgálásokat nem végzünk, ezeket családorvosi segítséggel lehet megszervezni. Gyógyszer felíratási szándékkal ne forduljon sürgősségi osztályunkhoz. Napok, vagy hetek óta fennálló enyhe panaszok kivizsgálása nem a sürgősségi osztály feladata. Kisebb probléma, pl. horzsolás, karcolás otthon is megoldható, nem igényel sürgősségi ellátást. A várakozási idő, illetve az előjegyzési idő lerövidítésére a sürgősségi osztály nem használható.

A szükséges vizsgálatokról és gyógykezelésekről, ennek várható idejéről tájékoztatás történik, a felmerülő kérdésekre kezelőorvosa ad választ. Várakozás közben szükség esetén szakdolgozóink segítsége kérhető.

Ha orvosát súlyos beteg ellátáshoz riasztják, kérjük szíves türelmét!

Kezelők, kórtermek:

 • Triázs vizsgáló
 • Shocktalanító
 • Vizsgálók
 • Fektető, megfigyelő
 • Elkülönítő
 • Dekontamináló
 • Detoxikáló

Sürgős ellátási igény esetén be kell jelentkezni a Sürgősségi Betegellátó Osztály betegfelvételénél az előszűrő pontnál a mentőbejáróban a személyazonosságot igazoló igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya, illetve a beutaló bemutatásával.

Ezt követően a triázs ápoló állapotfelmérést végez, tájékozódik a panaszról, állapotváltozásról.

A különböző vizsgálatok időigényesek, valószínű, hogy az eredményekre várakozni kell. Ha nem indokolt, hogy kórterembe fektessük, a váróteremben kell megvárni a vizsgálati eredményeket. Kielégítő állapotú betegeinknek javasoljuk, hogy hozzon magával könyvet vagy újságot, vagy elektronikai felszerelést, hogy múlassa az időt. A veszélyeztetett vagy rossz általános állapotú betegeket a kórterembe fektetjük, ahol lehetőség van különböző orvosi beavatkozásokra.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy az életveszélyben lévő beteg a lehető leghamarabb ellátáshoz jusson, emiatt az állapotnak megfelelő fegyelmezett ellátás, illetve az ellátási sorrend tudomásul vétele teszi lehetővé osztályunk működését.

Osztályunk tudományos tevékenysége a sürgősségi kórképek diagnosztikájának, ellátási elveinek kutatása, hatékonysági, mortalitási mutatók elemzése. Részt veszünk a stroke lysis munkafolyamatainak kidolgozásában, sürgősségi területen alkalmazható diagnosztikai módszerek tesztelésében. Intézményi és országos, sürgősségi és társszakmákban rendezett kongresszusi részvétel, akkreditált képzések szervezése.

Osztályunk akkreditált egyetemi képzőhely, elkötelezett az orvosi és ápolói oktatás mellett. Ezért felügyelet mellett a gyógyító munkába rezidens orvosok, orvostanhallgatók, ápolók és mentőtisztek is bekapcsolódnak. Oktatás kapcsán a nagyszámú betegek sürgősségi ellátásán túl elsajátíthatóak a sürgősségi alapelvek, beteg utak szervezési készsége, a célorientált, evidencia alapú gyógyítás, jogi és dokumentálási ismeretek, sürgősségi manuális beavatkozások a meghatározott kompetencia szinteken.

Belső képzéseinken a triázs és a sürgősségi alapismeretek áttekintése a cél, 2 hetenként pedig önismereti, csapatépítő tréninget tartunk, ahol a konfliktus kezelés, a csapatmunkában való részvétel javítása a cél.

Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) kialakítását Dr. Diószeghy Csaba 2003 júniusában kezdte meg és az osztályműködése teljes kapacitással (SO2) 2004 októberétől volt biztosított. Az SBO 1 triage-helyiséggel, 3 vizsgálóhelyiséggel, 1 sokktalanítóval, 1 elkülönítővel, 1 dekontamináló helyiséggel és 2×4 ágyas, részben monitorozott fektetővel tudta a betegellátást biztosítani. A betegellátást ügyeleti időben minimum 2 orvos (vagy 1 orvos és egy mentőtiszt), valamint minimum 3 nővér végezte. Nappali időszakban ezenfelül még általában legalább 1 orvos és 1 nővér egészítette ki a csapatot. Externáló orvostanhallgatók és mentőtisztek mind nappal mind az éjszakai időben gyakori és igen hasznos segítséget nyújtottak. Az azóta eltelt évek egyértelműen bizonyították, hogy a prehospitális ellátásban nagy gyakorlatot szerzett, rátermett mentőtisztek jól integrálható, hasznos tagjai az intrahospitális sürgősségi ellátórendszernek is. Mentőtiszt kollégáink sikeresen beilleszkedtek a kórházi dolgozók rendszerébe, magas szakmai  színvonalú és hatékony  interdiszciplináris munkakapcsolatot alakítottak ki kórházunk más osztályainak munkatársaival.

A sürgősségi elvek alapjainak megszilárdításában Dr. Szamosi Katalin osztályvezető főorvos tett nagy lépéseket a térség sürgősségi ellátásának biztosításával, folytatva a megkezdett munkát, támogatva a mellette felnövekvő sürgősségi nemzedék fejlődését.

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Hozzátartozók!

Sürgősségi Betegellátó Osztályunkon folyó betegellátás célja azon sürgősségi kórképek, állapotok diagnosztizálása, megfelelő időben történő kezelése, amelyek képesek maradandó károsodáshoz, életveszélyes állapothoz vezetni rövid időn belül. A hozzánk forduló betegek vizsgálata során mihamarabb igyekszünk meghatározni az ellátás sürgősségi igényét, ennek alapján állítjuk fel felelősséggel az ellátási sorrendet. A kórház biztosítja osztályunkon a beteghez rendelt orvosi, diagnosztikai, terápiás lehetőségeket, a sürgősségi szakszemélyzetet minden egyes nap 24 órájában.

A rendelkezésre álló személyzet, ellátó kapacitás mindig az adott időszakban ellátandó, gyakran nagyszámú, súlyos vagy életveszélyes állapotú betegekre oszlik el, emiatt az állapotfelmérés alapján felállított sürgősségi sorrendet be kell tartanunk. Így előfordul, hogy a sürgősségi ellátásra jelentkező betegeink ellátása több órát, megfigyelése 1 napot is igénybe vesz ahhoz, hogy biztonsággal eldönthető legyen a hazabocsátás lehetősége,további kezelési javaslat, a kórházi elhelyezés igénye és helye. A sürgősségi ellátás fogalma nem azonos az azonnali ellátással minden esetben, az ellátás ütemét a beteg állapota, állapotváltozása határozza meg.

Munkánk célja az, hogy az orvos szakmai szempontból sürgős esetekben, időben elkezdődjön a gyógyítás, minden esetben pedig a hozzánk forduló betegek, hozzátartozók segítése, támogatása.

Ellátás menete:

 • bejelentkezés, adatok felvétele
 • tájékozódó szakápolói vizsgálat, sürgősségi besorolás
 • sürgős igény esetén állapotstabilizálás, orvosi beavatkozások megkezdése
 • szükséges vizsgálatok elindítása, orvosi vizsgálat besorolásnak és ellátó kapacitásnak megfelelően, konzílium megszervezése szükség szerint
 • szükség esetén megfigyelés a sürgősségi megfigyelőben
 • vizsgálati eredmények orvosi megbeszélése, döntés a további teendőkről, kórházi elhelyezésről vagy elbocsátásról
 • dokumentáció összeállítása
 • betegszállítás megszervezése igény esetén.

Kérjük, hogy az ellátó személyzet munkáját, odafigyelését zavaró magatartást kerüljék, a munkavégzés és a sürgős beavatkozást igénylő betegek biztonsága érdekében a betegellátást és az ellátó személyzetet tudatosan hátráltatókat kénytelenek vagyunk távozásra felszólítani, ehhez szükség esetén a biztonsági szolgálatot igénybe venni.

Kérjük, hogy észrevételét, ellátás közben felmerülő kérését szíveskedjen jelezni a műszakvezetés felé, a megoldás lehetőségeiről tájékoztatjuk, felmerült problémát igyekszünk megoldani. Panaszával mihamarabb szíveskedjen a műszakvezető szakorvost, betegosztályozást végző szakápolót megkeresni a panasz mihamarabbi orvoslása, megbeszélése érdekében.

Kérjük, jelezze mihamarabb, ha

 • az elmúlt napokban laboratóriumi vizsgálat történt Önnél
 • ha az elmúlt napokban kórházi ellátást kapott
 • ha az elmúlt napokban képalkotó vizsgálat (ultrahang,CT,MR) történt

Köszönjük bizalmát, türelmét és a munkánkat segítő jelzését, együttműködését!