SEMMELWEIS NAP A JAHN FERENC KÓRHÁZBAN

SEMMELWEIS NAP A JAHN FERENC KÓRHÁZBAN

Ahogyan 1992-től kezdve minden esztendőben, idén is megünnepelte intézményünk a magyar egészségügy legjelesebb napját Semmelweis Ignác születésének évfordulójának alkalmából. A 2018-as esztendő kiemelt jelentőségű, hiszen pontosan 200 éve született nemzetünk talán legismertebb doktora, „az anyák megmentője”. Ez alkalomból Magyarország Kormánya ezt az évet Semmelweis-emlékévvé nyilvánította.

Az antiszepszis felismerésének fontossága és vele a módszeres megelőzés szemlélete újraírta az egész orvostudományt; minden kezelés, beavatkozás kiindulópontja lett. A fertőtlenítő kézmosás, amelynek jelentőségét felismerte, és amelyet kötelezővé tett a szülészeti osztályokon, egyszerű, mára már természetes eljárásnak számít. Az ő idejében azonban feleslegesnek, értelmetlennek tartották orvostársai. Nem gondolták volna, hogy kétszáz évvel később minden, amit a sterilitás fontosságáról, az orvoslás első számú törvényéről tud majd az emberiség, Semmelweis Ignác klórmész oldatos tálkáiig lesz visszavezethető.

Semmelweis Ignác hagyatéka több szempontból is kiemelkedő: egyrészt a fiatal generáció számára kellenek a hozzá hasonló, elszánt és nagy tudású példaképek, másrészt a Semmelweis-doktrína ma is érvényes és aktualitás az orvosi gyakorlatban, mivel a higiénia és a kézmosás hiánya sajnos még a 21. században is gondokat okoz.

A Jahn Ferenc Kórház ebben az évben is nagyszabású ünnepséget szervezett ennek tiszteletére, ahol különböző díjakat, jutalmakat adtak át az előző esztendő legkiválóbb munkatársainak. Az eseményt idén június 28-án tartották az intézmény ebédlőjében.

A rendezvényen részt vett Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Morovik Attila, Csepel alpolgármestere, az intézményt folyamatosan adományokkal segítő Losonczi Ottó, Pesterzsébet díszpolgára, az ÁEEK területi igazgatóság részéről Nagy Annamária és Pákozdi Ferenc, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében Szabó Andrásné.
A közel 300 fős vendégsereg közösen énekelte el a Himnuszt, majd dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Megköszönte a kollégák egész éves fáradhatatlan, kitartó munkáját, továbbá hangsúlyozta, büszke, hogy a Jahn Ferenc Kórház csapatának tagja lehet. Dr. Garamvölgyi Zoltán, a Szülészeti-Nőgyógyászai Osztály osztályvezető főorvosának ünnepélyes köszöntőjét követően elkezdődtek az oklevelek, ajándékok átadásai, melyet Németh Kristóf színművész előadásai színesítettek.

Idén összesen 101 kórházi dolgozó kapott elismerést, többek közt 2 adjunktusi kinevezést, 5 főorvosi kinevezést, 1 főtanácsosi és 7 tanácsosi címet, 13 gazdasági igazgatói dicséretet, 27 ápolási igazgatói dicséretet, valamint 10 orvosigazgatói és 13 főigazgatói dicséretet is átadtak az ünnepségen.

A kitüntetéseket követően dr. Ralovich Zsolt ismét megköszönte a kórházi dolgozók felelős munkáját, és a Szózat eléneklése után a program egy állófogadással végződött a kórház Zöld Előadójában.

Címkék
Megosztás