Minimál invazív eljárások az urológiában 2024

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

KÉT NAPON ÁT VÉGEZNEK EGYEDÜLÁLLÓ UROLÓGIAI MŰTÉTEKET MAGYARORSZÁGON

 

Világhírű urológusok vesznek részt a Budapesti Jahn Ferenc Kórházban február 22-24. között, az idén tizennegyedik alkalommal sorra kerülő „Minimál invazív eljárások az urológiában” című rendezvényen, hogy az akkreditált képzés és nemzetközi konferencia keretében újszerű műtéti technikákat mutassanak be.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 2009-ben rendezte az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára. 

A többnapos program idén is az urológiai szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődik, majd a 2024. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai hangzanak el.

A második napon a Budapesti Jahn Ferenc Kórház mellett az Országos Onkológiai Intézetből is közvetítenek műtéteket. A két helyszínen zajló endoszkópos, laparoszkópos és 3D laparoszkópos műtéteket az urológiai szakma nemzetközileg elismert külföldi szaktekintélyei végzik: Prof. Dr. Jens-Uwe Stolzenburg, Prof. Dr. Christian Schwentner, Dr. Richard Gaston, Dr. Hoang Minh Do, Dr. Przemyslav Zugaj, Dr. Ho Thi Phuc, Dr. Christopher Anderson.

A harmadik napon a szakmai témájú előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását: Prof. Dr. Tenke Péter, Dr. Flaskó Tibor, Dr. Dér János, Prof. Dr. Nyirády Péter, Dr. Kiss Zoltán, Dr. Fábos Zoltán, Dr. Szepesváry Zsolt, Dr. Kovács Dénes.

A Közép-Európában egyedülálló kurzuson két nap alatt 17 műtétet hajtanak végre, ebből nyolcat robotsebészeti eljárással.  A képzés résztvevői pedig „élőben”, szakmai audió-narráció mellett, 3D kivetítéssel, körkapcsolásos közvetítés keretében nézhetnek be a műtéti eljárásokba.

Az idei konferencia a robotsebészet köré épül. A „Robotsebészet bevezetése Magyarországon” című projekt megvalósulása számos területen növeli a betegellátás minőségét. Ezen sebészeti módszer eredményeként lerövidül a betegek gyógyulási és kórházi ápolási ideje, csökken a vértranszfúziós igény, kevesebb és kisebb a fájdalom, a műtét utáni szövődmények száma alacsonyabb, kisebb heggel járnak a beavatkozások. A rövidebb felépülési idő miatt a beteg gyorsabban visszatérhet a megszokott életéhez. A sebészeti ellátás minőségi mutatóinak javulása végső soron a betegek gyógyulási esélyének növekedésében, így az egészségben eltöltött évek számának emelkedésében is várhatóan megmutatkozik majd.

Budapest, 2024. február 23.

Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

Címkék
Megosztás