Ugrás a fő tartalomhoz
MEGKEZDŐDTEK A FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK

MEGKEZDŐDTEK A FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK

A munkálatokról a kórház főigazgatója, dr. Ralovich Zsolt beszél.

– Miből valósul meg a Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának a felújítása?
2017. decemberében Magyarország Kormánya 125 millió forint támogatást hagyott jóvá a Jahn Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának bővítésére, felújítására és korszerűsítésére.

– Mire fordítja a kórház a kapott támogatást?
A sürgősségi osztályt az intézmény építésekor nem tervezték, utólag alakították ki. A folyamatosan növekvő betegszámot már nem tudtuk kiszolgálni, így korszerűsítése már régóta időszerű volt. A munkálatok során mintegy 500 m2 terület újul meg és mintegy 150 m2 területtel bővül az osztály területe. A kapott támogatásból átalakítjuk a mentőbejáratot, így a hordágyak rövidebb útvonalon, gyorsabban, a személyforgalomtól elkülönítve jutnak majd el az autóból a vizsgálóba. Új váróhelyiséget és betegmegfigyelőt is kialakítunk. A betegfogadás körülményeinek kényelmesebbé tételére a személybejárót leválasztjuk a mentőbejárattól, továbbá a klíma- és szellőzőberendezéseket is cseréljük, korszerűsítjük, valamint az összes vizsgálóhelyiségbe és kezelőbe oxigén- és vákuumhálózatot építünk ki.

– Naponta körülbelül mennyi beteg érkezik az SBO-ra?
Az osztályra naponta mintegy 100 beteg érkezik, a betegek felét mentő hozza be, a másik fele saját maga érkezik a kórházba. 40%-ukat kivizsgálást és állapotstabilizálást követően a kórház más osztályai veszik át kezelésre, egyharmadukat pedig megfelelő orvosi ellátást követően hazaengedjük. Napi szinten átlagosan 30 olyan beteget látunk el, akiknek állapota nem indokolja a sürgősségi ellátást, azonban kivizsgálásuk minden esetben kötelezően megtörténik, majd utána őket is elbocsájtjuk. Az osztályra napi 4-5 ittas embert is behoznak, akiknek ellátása különösen megterhelő a dolgozók részére. A behozott hajléktalanokat az egészségügyi ellátás során a kórház dolgozói meg is fürdetik, ha szükséges, ruhával látják el és a Kórház szociális munkásának segítségével megpróbálnak elhelyezésükről gondoskodni.

– Mikor kezdődtek, és várhatóan meddig tartanak a munkálatok?
A bővítés és felújítás január 12-én az esti órákban kezdődött, de az osztály továbbra is fogadja az ellátási területéről érkező betegeket. A munkálatok alatt is elődleges szempont a folyamatos és biztonságos betegellátás, ennek figyelembe vételével szervezzük a munkát. A korszerűsítést és bővítést reményeink szerint három hónapon belül be tudjuk fejezni. Ebben az időszakban mentővel csak azokat a betegeket szállítják hozzánk, akiknek a vizsgálata várhatóan nem lesz hosszú és bonyolult, hogy a betegellátás gyorsasága megmaradjon. A többi, egyébként a kórházba érkező beteget a társkórházak veszik át. Ennek rendszere jól bevált, az Országos Mentőszolgálat és az illetékes hatóságok közreműködése és döntései alapján történik.
A felújítási munkálatok alatt a betegellátás zavartalanságáért mindent megteszünk, de ebben az időszakban fokozott türelmet és megértést kérünk betegeinktől és hozzátartozóiktól. A korszerűsítést követően megújult környezetben várjuk a sürgősségi betegellátásra szorulókat.

Címkék
Megosztás