Beszámoló - Egészségnap - 2015. március

Beszámoló - Egészségnap - 2015. március

Idén tavasszal sem maradhatott el az immár hagyományos Egészségnap a Dél-pesti Kórházban, ahol számos ingyenes, beutaló nélkül igénybe vehető szűrővizsgálaton vehettek részt az ellátási területen élő lakosok. Ez alkalommal a légúti allergia és a laktóz-intolerancia volt fókuszban, nem véletlenül: indul az allergiaszezon, ami a magyarok többségének több-kevesebb időre megkeseríti mindennapjait. Az esemény fővédnöke Soroksár polgármestere, Geiger Ferenc volt, aki maga is elvégeztette a különböző szűrővizsgálatokat.

A 2015-ös tavaszi Egészségnap március 28-án, egy kellemes szombati napon került megrendezésre a Dél-pesti Kórházban. Eredetileg reggel 9 órakor kezdődtek volna az ingyenes szűrővizsgálatok, azonban a nagy érdeklődés miatt negyed órával korábban megkezdődött a regisztráció, az utolsó vendég pedig délután a tervezett 14 óra helyett 16 órakor távozott a kórházból. Több mint 300 érdeklődő jelentkezett, a szűrések száma pedig meghaladta az 1 100-at. Légúti allergia vizsgálatra kétszáz sorszám került kiosztásra, míg laktóz intolerancia tanácsadáson százhúszan vettek részt.

A szervezők készültek még szemészeti vizsgálattal, tüdőszűréssel és légzésfunkciós vizsgálattal, vércukor- és koleszterin- és vérnyomásméréssel is. Ezeken felül a látogatók segítséget kaphattak a dohányzásról való leszokásban, és dietetikai tanácsadáson is részt vehettek. Egyéb kísérőprogramok is akadtak: svédmasszázs, újraélesztési-tanfolyam, valamint számos kiállító várta az érdeklődőket.

Mivel az allergia nem válogat életkor alapján, ezért sok gyermek is megfordult a kórház falai között. A legfiatalabb vendégünk 6 éves, míg a legidősebb 87 éves volt. A hölgyek ez alkalommal is egészségtudatosabbnak bizonyultak: a szűréseken részt vevők kétharmada volt nő. A XX. kerületi lakosság volt a legaktívabb 37%-os részvétellel, melyet Soroksár polgárai követtek 25%-os megjelenéssel. Szerencsére a kórház környező többi kerületéből és az agglomerációs körzetéből is szép számmal vettek részt az Egészségnapon.

A szervezők a rendezvénnyel évről évre az egészségtudatosság, valamint a prevenció fontosságát szeretnék hangsúlyozni, hiszen sokkal könnyebb és eredményesebb lehet a gyógyulás egy esetleges betegség korai felfedezését követően. A számok is ezt támasztják alá: a szűrések több mint negyven százalékban bizonyultak pozitívnak. A vizsgált látogatók ezen esetekben a szakrendelésekre célzottan visszahívásra kerültek.

„Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek szűrőnapunkra, igazán jó hangulatú hasznos napot tölthettünk együtt az egészség és a megelőzés jegyében. A továbbiakban szeretnénk még jobban megszólítani az aktív lakosságot, valamint a kicsit bátortalanabbul részt vevő férfiakat is. Az őszi Egészségnapon ezért nyereményjátékot fogunk meghirdetni a szűrésen megjelenő házaspárok számára. Hölgyeim, ősszel fogják meg párjuk kezét, és hozzák magukkal! Nem fogják megbánni, hisz együtt szép az élet! Ezúton is szeretném megköszönni az Egészségnap lebonyolításában résztvevő 48 kollégámnak odaadó, lelkes munkáját.” – nyilatkozta az utóbbi idők egyik legsikeresebb Egészségnapjáról Roczkó Zsuzsanna főszervező.

Címkék
Megosztás