ARCHÍV HÍREK

ARCHÍV HÍREK

TÁJÉKOZATÓ

Tájékoztatom a Tisztelt Betegeinket, hogy 2014.12.06 (szombat) 07:00-08:00 között a kórház külső telefonvonalai karbantarás miatt nem lesznek elérhetők így bejövő hívásokat nem tudunk fogadni és kimenő hívásokat nem lehet kezdeményezni.

 

NEM RÉSZEG, CSAK LEESETT A CUKRA!

A hipoglikémia a vércukorszint jelentős és hirtelen csökkenését jelenti. Az állapot felismerése életet menthet, ugyanis cukorbetegeknél az alacsony vércukorszint azonnali kezelés nélkül akár kómához is vezethet, sőt a beteg életét is veszélyeztetheti. Éppen ezért az egeszseg.hu egy újszerű oldalt, a www.nemvagyokreszeg.hu-t hozott létre a hipoglikémia ismertetésére.

dia1dia2

dia3

 

 

 

 

 

TÁJÉKOZATÓ

Tájékoztatom a Tisztelt Betegeinket, hogy 2014.11.29 (szombat) 07:00-08:00 között a kórház külső telefonvonalai karbantarás miatt nem lesznek elérhetők így bejövő hívásokat nem tudunk fogadni és kimenő hívásokat nem lehet kezdeményezni.

 

MULTINACIONÁLIS SEGÍTSÉG A PSZICHIÁTRIÁNAK

Új bútorokkal és önkéntes munkával támogatta az IT Services Hungary lelkes csapata a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet I. Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs osztályát

Már hagyomány, hogy Magyarország legnagyobb ICT munkaadója segíti a hátrányos helyzetben élők életét. Ezúttal a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház I. Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs osztálya került figyelmük központjába, ahol a közösségi terek megújításával, új bútorokkal, falak színezésével, dekorálásával, festésével igyekeztek élhetőbb közeget kialakítani. Ezzel a projekttel a betegek gyógyulását és az ott dolgozó személyzet munka-körülményeinek javulását is elősegítették.

itsh

Az IT Services Hungary csapata kreatív, hatékony, szorgos és vidám munkájával nagyban segített, hogy bútorzatában megújuljon, falaiban megszépüljön többek között az a csoportszoba, melyben minden reggel a gyógyító team megbeszéléseit, heti tudományos fejlesztő programját tartja, és amelyben napközben a betegek kreatív, szocioterápiás foglalkozásai zajlanak. Megújulhatott több helyiség, melyben betegvizsgálat zajlik, ahol az osztályon fekvő betegek a családjukkal, látogatókkal tartják a kapcsolatot. A régóta használatban lévő éjjeliszekrények egy része alapos csiszolással és festéssel megszépülhetett.

„Örülünk, hogy a multinacionális cég úgy döntött, nem egy ötcsillagos wellness szállodában tartja a csapatépítő tréningjét. Nem pihentető környezetben, hanem egy kis közösség számára hasznosan, önfeláldozó munkával, egy egészségügyi intézményben töltötték el a napot” – nyilatkozta dr. Szekeres György osztályvezető főorvos.

Kemény Katalin klinikai szakpszichológus hozzátette: „Az osztály életében egy újjászületéssel ér fel ez a segítség. Más nem egészségügyi intézmények, vagy kórházi osztályok hamarabb részesülnek szponzori, alapítványi támogatásokban. Nagyra értékeljük, hogy ezúttal a pszichiátriára hozta el egy multinacionális cég a pénzét és az embereit. Reméljük, ennek megmutatkozik pozitív hatása mind a betegek gyógyulásában, mind a kollégák jobb közérzetében.”

itsh2

TÁJÉKOZTATÁS

dr. Juhász Andrea betegjogi képviselő fogadóórája a következő időpontban elmarad:
2014. október 30.
Elérhetőség: juhaszandrea@obdk.hu

 

AZ ANESZTEZIOLÓGUSOK ÁLMA

Korszerű altatógépeket adományozott a Dél-pesti Kórháznak a XVIII. kerületi Önkormányzat

 

2014. október 1-jén Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata jóvoltából két korszerű, csúcstechnológiás altatógépet helyezett üzembe a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet.

Az ellátási területen élő betegek minél magasabb színvonalú gyógykezelése érdekében a Dél-pesti Kórház, valamint Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata eddig is komoly erőfeszítéseket tett. Többek között tavaly tavasszal és idén ősszel is a városrész támogatásával, Ughy Attila polgármester úr fővédnökségével került megrendezésre az Egészségnap. Az együttműködés most újabb mérföldkövéhez érkezett. A XVIII. kerületi városvezetés jóvoltából a jövőben olyan modern altatógépek segítik aneszteziológusaink munkáját, és biztosítják pácienseink műtéti ellátását, melyek a lehető legoptimálisabb altatógáz koncentrátumot juttatják a szervezetbe.

altatogep

A korszerű aneszteziológiai munkaállomások az innovatív mérnöki fejlesztéseknek köszönhetően ergonomikus és integrált légzéstámogatást tesznek lehetővé, valamint optimalizálják az aneszteziológiai munkafolyamatokat. Az új eszközök a legmagasabb szintű, automatizált támogatást nyújtják az altatáshoz, folyamatosan diagnosztizálják a beteg állapotát, mely paramétereket a betegőrző monitoron kontrollálhatja az aneszteziológus.

Dr. Hoffmann Csaba osztályvezető főorvos szerint ez a két magas tudású eszköz lehetővé teszi az érzéstelenítések magas szintű kivitelezését és jelentős mértékben hozzájárul a betegbiztonság erősítéséhez, továbbá biztosítja az egészségügyi ellátáshoz szükséges szakmai minimumfeltételek teljesülését.

Dr. Ralovich Zsolt főigazgató a sikeres együttműködés kapcsán elmondta: „Meggyőződésem, hogy mi egy úton járunk, az intézmény és a kerület között egyre mélyül a kapcsolat, pedig mások a feladataink, mások a gondjaink, s mások a sikereink. Ez pedig annak köszönhető, hogy közösen felismertük azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekben egymás segítségére lehetünk, s amely pontoknak a fókuszában az ember áll, legyen az beteg, vagy gyógyító orvos és ápoló.”

„Az eredményes és sikeres gazdálkodásból megmaradt forrásokat szeretnénk úgy elosztani, hogy azok a XVIII. kerület és környékén élő lakosok számára életminőség javulást eredményezzenek.”– vette át a szót Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere. „A kerületi lakosok jelentős részét itt látják el, ezért gondoltuk azt, hogy időről-időre a Kórházzal együttműködve kivesszük a részünket a fejlesztésekből.”

 

EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÉRT!

Ingyenes szűrővizsgálatokkal várta az ellátási területen élőket 2014. szeptember 13-án, szombaton a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Reggeltől délutánig bárki részt vehetett sebészeti, fül-orr-gégészeti, urológiai, méhnyakrák-, tüdő-, lúdtalp- és diabéteszszűrésen, légzésfunkciós vizsgálaton, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérésen, gyógytorna- és dietetikai tanácsadáson, továbbá segítséget kaphatott a dohányzásról való leszokásban. Az őszi egészségnap fővédnöke Ughy Attila polgármester volt.

4867_0

 

További részletekért kattintson ide 

Egészségnap a Dél-Pesti Kórházban 2014 ősz (videó)

egnap2014

 

TÁJÉKOZTATÁS

dr. Juhász Andrea betegjogi képviselő fogadóórája a következő időpontban elmarad: 2014.szeptember 11.

Elérhetőségek:
Tel.: 06 20 4899 658, juhaszandrea@obdk.hu

 

EGYÜTT AZ EGÉSZSÉGÉRT!

Ingyenes lakossági szűrővizsgálatok és véradás szeptember 13-án, szombaton, 8-16 óráig

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2014. szeptember 13-án, szombaton, reggel 8 órától délután 16 óráig tartóEgészségnapjára.

A régió meghatározó egészségügyi intézményeként, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy segítsük az ellátási körzetünkben élőket az egészségtudatos életmód kialakításában, s a prevenció fontosságának felismerésében. Az évente kétszer megrendezettEgészségnappal ehhez kívánunk hozzájárulni, ezért ezeken a napokon ingyenesen, beutaló és előjegyzési időpont nélkül, kissé kötetlenebb formában végezzük el a szűrővizsgálatokat.

Őszi Egészségnapunkon tüdőszűrésen, nőgyógyászati-, szemészeti-, urológiai szűrővizsgálatokon, száj- garat- gége rákszűrésen, valamint sebészeti szűrésen vehetnek részt azok, akiknek fontos az egészségük. Hagyományainkhoz híven az orvosi konzultációk mellett sok színes kísérőprogrammal, életmód tanácsadással, egészséges ételek kóstolójával, ingyenes vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint méréssel, lúdtalpszűréssel, újraélesztési bemutatóval, dohányzás leszoktató programmal és véradási lehetőséggel várjuk az érdeklődőket.

Az Egészségnap fővédnöke Ughy Attila, XVIII. kerület polgármestere.

Az ingyenes lakossági szűrővizsgálatok mellett Önnek is lehetősége van, hogy másokon segítsen. Kérjük, adjon vért, életet menthet!

Figyelem! A szűréseken történő részvételhez, illetve a véradáshoz érvényes Taj-kártya, lakcímkártya és személyazonosító igazolvány szükséges! A vizsgálatokra való bejelentkezés utolsó időpontja a résztvevők számától is függ, de legkésőbb 14 óra.

 

REZIDENS ÁLLÁSOK

A Közép-Magyarországon kiemelkedő létszámban, közel 60 rezidenst és szakorvosjelöltet foglalkoztató Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet várja elkötelezett hivatástudattal rendelkező, tanulni és fejlődni vágyó rezidensek jelentkezését az ismert, és elismert orvoscsoport tagjai közé, az alábbi osztályokra:

  • Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály
  • I. Belgyógyászai Osztály – Kardiológia és Angiológia
  • I. Psychiátriai és Psychiátriai Rehabilitációs Osztály
  • II. Psychiátriai Addiktológiai Rehabilitációs Osztály
  • II. Belgyógyászati Osztály – Gasztroenterológia
  • III. Psychiátriai Rehabilitációs Osztály
  • Központi Laboratóriumv
  • Központi Rehabilitációs Osztály
  • Pathológiai Osztály
  • Sebészeti – Érsebészeti Osztály
  • Sürgősségi Betegellátó Osztály

részletekért kattintson ide

 

SEMMELWEIS NAPI ELISMERÉSEKET KAPTAK A DÉL-PESTI KÓRHÁZ DOLGOZÓI

Semmelweis Ignácra, a magyar orvostudomány legnagyobb úttörőjére emlékeztek a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben június 26-án. A magyar egészségügy legnagyobb ünnepe alkalmából az egészségügyi dolgozók egész éves kitartó munkáját is megköszönték, a kitüntetettek elismerő oklevelet vettek át.

semm20141

tovább a cikkre…

 

KERÜLETI SEGÍTSÉGGEL JUTALMAZTAK A DÉL-PESTI KÓRHÁZBAN

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a soroksári önkormányzattal közösen nagymértékben hozzájárult a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet dolgozóinak Semmelweis-napi anyagi és erkölcsi elismeréséhez.

semm20142

tovább a cikkre…

 

FELHÍVÁS!

2014. július 1-én (kedden), a Dél-pesti kórházban, valamint a Szakrendelőiben csak akut ügyeleti ellátás zajlik!

 

JÚLIUS ELSEJE A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY NAPJA

Semmelweis nap alkalmából köszöntjük
a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet minden dolgozóját

„Kitűnővé egy szerencsés perc alatt is válhatunk,
hasznos emberré a fáradtságos évek tesznek.”

Kemény Zsigmond

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, Semmelweis nap alkalmából, a Dél-pesti Kórház vezetősége nevében köszönöm minden munkatársunk egész éves, áldozatkész és odaadó munkáját. Kívánok elhivatottságukhoz és kitartásukhoz minél több erőt, egészséget és megbecsülést!

dr. Ralovich Zsolt
főigazgató

 

MEGJELENT A PIRULAP LEGÚJABB SZÁMA!

A tartalomból:

  • „Semmelweis Ignác tanár emlékezete”
  • Interjú dr. Linka Emese osztályvezető főorvossal
  • Bemutatkozik a II. Krónikus Belgyógyászati Osztály
  • Minőségi indikátorfejlesztés az egészségügyben

 

Ikon

PIRULAP 2014/3.

 1 fájl(ok)  5.91 MB

VÁRANDÓS TALÁLKOZÁSOK
A JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ PROGRAMJA
2014/2. FÉLÉV

Kedves Kismama!

A várandósság a – várakozás és a változás ideje – egy érzelmileg felfokozott időszak, amikor testben és lélekben alapvető változások zajlanak. A kisbaba érkezése, a szülés és az azt követő gyermekágy kapcsán sokféle érzés kavarog az asszonyokban és megannyi kérdés merülhet fel bennük. Felkészítő programunk során– mely közel egy évtizede működik nálunk sikeresen – igyekszünk megadni minden információt, segítséget, amire a kismamáknak szükségük lehet a várandóság, szülés és a gyermekágy idején. Célunk, hogy a minket választó kismamák valóban otthonosan érezzék magukat a szülőszobán ezért folyamatosan lehetőséget biztosítunk a szülőszoba megtekintésére és a szülésznőkkel illetve az újszülött osztály szakembereivel való találkozásra.

Szeretettel várjuk programjainkra!

A szülészeti, gyermekágyas és újszülött osztály dolgozói!

Július 11. 16:00-16:30-ig és 16:30-17:00-ig – Hogyan készüljek a szülésre?Érezd magad otthon nálunk.. látogatás a szülőszobán

Házigazda: Hatházi Rita

Augusztus 05. 16:00- Felkészülés a szoptatásra

Házigazda: Barbócz Ilona védőnő

06. 16:00-16:30-ig és 16:30-17:00-ig – Hogyan készüljek a szülésre? Érezd magad otthon nálunk.. látogatás a szülőszobán

Házigazda: Hatházi Rita

Szeptember 02. 16:00- Felkészülés a szoptatásra

Házigazda: Barbócz Ilona védőnő

10. 16:00-16:30-ig és 16:30-17:00-ig – Hogyan készüljek a szülésre? Érezd magad otthon nálunk.. látogatás a szülőszobán

Házigazda: Hatházi Rita

11. 14:00 – Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

25. 14:00 -Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

Október 07. 16:00- Felkészülés a szoptatásra

Házigazda: Barbócz Ilona védőnő

08. 16:00-16:30-ig és 16:30-17:00-ig – Hogyan készüljek a szülésre? Érezd magad otthon nálunk.. látogatás a szülőszobán

Házigazda: Hatházi Rita

16. 14:00- Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

30. 14:00- Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

November 04. 16:00- Felkészülés a szoptatásra

Házigazda: Barbócz Ilona védőnő

05. 16:00-16:30-ig és 16:30-17:00-ig – Hogyan készüljek a szülésre? Érezd magad otthon nálunk.. látogatás a szülőszobán

Házigazda: Hatházi Rita

13. 14:00- Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

27. 14:00- Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

December 02. 16:00- Felkészülés a szoptatásra

Házigazda: Barbócz Ilona védőnő

03. 16:00-16:30-ig és 16:30-17:00-ig – Hogyan készüljek a szülésre? Érezd magad otthon nálunk.. látogatás a szülőszobán

Házigazda: Hatházi Rita

11. 14:00- Felkészülés az újszülött ellátására, újszülött osztály látogatása, gyakorlati bemutató

Házigazda: Bartha Mónika, Borcsik Istvánné

Az előadások minden alkalommal a kórház 9. emeleti orvosi tárgyalóban kezdődnek!

Az újszülött osztály előadásai a 8. emeleten az ultrahang várótermében kerülnek megrendezésre!

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi telefonszámon: 06-1-289-6200/1111 melléken (szülőszoba) időben szíveskedjenek jelezni, mert szülőszobai látogatásra 15-20 főnél több jelentkezőt nem tudunk fogadni.

 

MEGJELENT A PIRULAP LEGÚJABB SZÁMA!

A tartalomból:
Interjú dr. Piróth Csaba orvosigazgató helyettessel
Bemutatkozik a Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Osztály
Magyarország első és egyetlen 3D-s laparoszkópos tornya a Dél-pestiben
Megújult a Sürgősségi Betegellátó Osztály
Ingyenes csoportos terápia a dohányzásmentes életért
 

Ikon

PIRULAP 2014/2.

 1 fájl(ok)  2.11 MB

 

 

KÖSZÖNTJÜK A DÉL-PESTI KÓRHÁZ ÁPOLÓIT!

„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem,
ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem.”
Kossuth Zsuzsanna

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet minden dolgozója nevében köszönjük ápolóink egész éves áldozatkész, odaadó munkáját. A lámpás hölgy, Florence Nightingale szerint az ápolónőnek két fegyvere van: a szeretet ereje és a szakértelem. Kívánjuk, hogy szeretetük sose fogyjon el, szakmai és emberi megbecsülésük pedig az őket megillető helyre kerüljön.

dr. Ralovich Zsolt Molnár Beatrix
főigazgató ápolási igazgató
 

VÁRANDÓS TALÁLKOZÁSOK
A JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ PROGRAMJA 2014/2. FÉLÉV

Kedves Kismama!

A várandósság a – várakozás és a változás ideje – egy érzelmileg felfokozott időszak, amikor testben és lélekben alapvető változások zajlanak. A kisbaba érkezése, a szülés és az azt követő gyermekágy kapcsán sokféle érzés kavarog az asszonyokban és megannyi kérdés merülhet fel bennük. Felkészítő programunk során– mely közel egy évtizede működik nálunk sikeresen – igyekszünk megadni minden információt, segítséget, amire a kismamáknak szükségük lehet a várandóság, szülés és a gyermekágy idején. Célunk, hogy a minket választó kismamák valóban otthonosan érezzék magukat a szülőszobán ezért folyamatosan lehetőséget biztosítunk a szülőszoba megtekintésére és a szülésznőkkel illetve az újszülött osztály szakembereivel való találkozásra.
Szeretettel várjuk programjainkra!

A teljes program letölthető innen

 

ÖNÁLLÓAN VÉGEZHETNEK TERHESGONDOZÁST A SZÜLÉSZNŐK

Az RTL Klub riportja a Dél-pesti Kórházban:
 

A RÁK MEGELŐZHETŐ

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet ez évben is megrendezte Egészségnapját, melynek középpontjában ezúttal a rákszűrés állt. Az ingyenes, beutaló nélkül elvégezhető vizsgálatok célja az volt, hogy megelőzzük az esetlegesen kialakuló daganatos betegségeket, valamint hogy ezek kezelése mihamarabb megkezdődjön.

Az eseményről a Centrum Tv is tudósított:

rakszures2014

TÁJÉKOZTATÓ
A MAGYARORSZÁGI LAKCÍMMEL RENDELKEZŐ, OTTHONUKTÓL TÁVOL SZAVAZNI KÍVÁNÓ BETEGEK, ELLÁTOTTAK SZÁMÁRA

Mindazok a választópolgárok, akik a 2014. évi választás napján (2014. április 6-án) otthonuktól távol – például fekvőbeteg gyógyintézményben, vagy bentlakásos intézményben – tartózkodnak, az alábbi szabályok szerint tudnak átjelentkezni a tartózkodási helyük szerinti szavazókör névjegyzékébe, illetve tudnak mozgóurnát kérni.

A teljes cikk itt található

 

A RÁK MEGELŐZHETŐ!

Ingyenes lakossági szűrővizsgálatok és véradás március 29-én, szombaton, 8-16 óráig.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2014. március 29-én, szombaton, reggel 8 órától délután 16 óráig tartó Egészségnapjára, melynek középpontjában ezúttal a rákszűrés áll. Az ingyenes, beutaló nélkül elvégezhető vizsgálatok célja, hogy megelőzzük az esetlegesen kialakuló daganatos betegségeket, valamint hogy ezek kezelése mihamarabb megkezdődjön. Ennek érdekében szakorvosaink többek között méhnyakrák-, urológiai daganatos betegségek-, szájüregi-, garati-, gége elváltozások, sebészeti-, és tüdőszűrést végeznek.
A rákszűrés mellett intézetünkben diétás tanácsadással és kóstolóval, dohányzásról leszoktató program bemutatásával, alapfokú újraélesztési bemutatóval és oktatással, valamint lúdtalp és diabeteses láb szűrésével is várjuk az érdeklődőket.
A szűréseken történő részvételhez, illetve a véradáshoz érvényes Taj-kártya, lakcím kártya és személyigazolvány szükséges. A vizsgálatokra való bejelentkezés utolsó időpontja a résztvevők számától is függ, de legkésőbb 14 óra.
Az ingyenes lakossági szűrővizsgálatok mellett Önnek is lehetősége van, hogy másokon segítsen. Kérjük, adjon vért, életet menthet!
Az Egészségnap fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere.

További információk és részletes program itt található

 

MAGYARORSZÁG ELSŐ 3D-S LAPAROSZKÓPOS TORNYA A DÉL-PESTIBEN

A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLYT IS FELÚJÍTOTTÁK A JAHN FERENC KÓRHÁZBAN


Magyarország első 3D-s laparoszkópos tornyát Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata adományozta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetének. A Németh Szilárd polgármester előterjesztése alapján megvásárolt 60 millió forint értékű eszközzel világviszonylatban is új, háromdimenziós laparoszkópos műtéti eljárásokat, urológiai beavatkozásokat lehet elvégezni. A polgármester az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta: szakmailag képzett, erkölcsileg elkötelezett, anyagilag megbecsült orvosokra van szükség, akik XXI. századi körülmények között végezhetik munkájukat. Az eseményen jelen volt dr. Török Krisztina, a Gyemszi főigazgatója is.

Az új technológia megkönnyíti a kórházban dolgozó orvosok és szakdolgozók munkáját, egyúttal növeli az egészségügyi intézményben ellátott betegek, köztük az ide tartozó csaknem nyolcvanezer csepeli lakos gyógyulási esélyeit. Az önkormányzat és a kórház között a közelmúltban szoros és jó együttműködés alakult ki, melynek eredménye a nemrég vásárolt két betegellenőrző monitor, egy magzati szívműködést regisztráló CTG készülék, valamint egy új inkubátor.
A mostani egyedülálló, háromdimenziós laparoszkópos toronnyal olyan műtéti beavatkozások válnak elérhetővé a páciensek számára, melyek a korábbi eljárásokhoz képest kisebb fájdalommal és gyorsabb felépülési idővel jár. A 3D-s eszköz ötvözi a flexibilis és merev endoszkópos technikát, valamint egy speciális szemüveg segítségével térhatású, valósághű képet közvetít az operáló orvos számára.
Az új csúcstechnológiás laparoszkópos toronnyal többek között a vese-, mellékvese-daganat, hashártya mögötti áttétes nyirokcsomó, rákos vagy jóindulatú prosztata daganat eltávolítása, vesemedence plasztikázása végezhető el. Az átadott készülék a prosztata betegséggel élő férfiak életesélyeit is rendkívüli mértékben javítja. Bizonyos urológiai műtétek esetében a gyógyulási esély 30 százalékról akár 95 százalékra nőhet a világszínvonalú eszköznek köszönhetően.
A sajtónyilvános esemény résztvevőinek Prof. Dr. Tenke Péter osztályvezető főorvos, a Magyar Urológus Társaság elnöke operáció közben mutatta be az új műszer működését, melynek élő közvetítését 3D-s monitorokon követhették nyomon az érdeklődők.

Megújult a Sürgősségi Betegellátó Osztály is

A kórházban befejeződtek az SBO felújítási munkálatai is, melyet az OEP finanszírozott a struktúra átalakítási támogatásból. A csepeli önkormányzat ehhez szintén több mint kétmillió forinttal járult hozzá. A rekonstrukció során új helyen került kiépítésre a TRIAGE helyiség és a nővérpult, felújították a kórtermeket, a shocktalanítót, a nővértartózkodót és a betegfürdető helyiséget, továbbá kialakítottak egy négyágyas detoxikáló részleget is.
„A sürgősségi betegellátó osztály felújítása és az orvosi csúcstechnológiát jelentő laparoszkóp beszerzése fontos mérföldköve kórházunknak. Célkitűzésünk, hogy a térség meghatározó egészségügyi intézményévé, sürgősségi és traumatológiai központjává váljunk. Ehhez minden adottságunk megvan, hiszen jó a közlekedési infrastruktúránk, rendelkezünk helikopter leszállópályával, számottevő az ellátási területünk, és ami a legfontosabb, meghatározó a különböző szakterületek magas színvonalú egyidejű jelenléte” – fogalmazott köszöntőjében dr. Ralovich Zsolt főigazgató.
A megújult osztályt átadásán jelen volt dr. Török Krisztina, a Gyemszi főigazgatója is, aki beszédében kitért arra, hogy a struktúra átalakítás kapcsán érkezett hazai forrás hatékony felhasználása mintaértékű volt, ahogy az is, hogy a Csepeli Önkormányzat segít és a két intézmény együttműködik a minél magasabb szintű ellátás megvalósulásában. „Bízom benne, hogy a jövőben uniós és egyéb pályázati források még jobban segíteni fogják a hazai egészségügy infrastrukturális fejlesztését. Az egészségügy nemcsak szolgáltatás, hanem szolgálat is.” – mondta az ünnepségen dr. Török Krisztina.

KÉPGALÉRIÁNKAT ITT TEKINTHETI MEG!

 

LÁTOGATÁS A SZÜLŐSZOBÁN

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere és felesége, Mária is részt vett a Születés Hete rendezvénysorozat szülőszoba-látogatási programján. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészetén március 4-én délelőtt félórás turnusokban fogadták az érdeklődőket, akikben szerencsére nem volt hiány. Eljöttek szülőszoba-nézőbe kismamák, gyermeket tervező párok, középiskolások, de lelkes kispapák is.

Kád, tatami, franciaágy, relax fotel, óriáslabda, klasszikus szülőágy – csak néhány választási lehetőség, amelyet a Dél-pesti Kórház szülészete biztosít a vajúdó kismamák számára. Az intézmény, egyedülálló módon az országban lehetőséget ad arra, hogy a komplikációmentes szülést a szülésznők vezessék le, s a folyamatba – már ha arra van igény – a leendő édesapákat is a lehető legnagyobb mértékben bevonják. „Az, hogy az édesapa vágja el a köldökzsinórt, teljesen természetes. Emellett nálunk részt vehet az újszülött mérésében, tisztogatásában, első fürdetésében, öltöztetésében is, s közben bátran fényképezhet” – tudtuk meg Gerdei Helga osztályvezető főnővértől.
Az biztos, hogy Szabados Ákoséknál nem lesz apás szülés – árulta el a polgármester. Második közös gyermekük, aki kisfiú lesz, elvileg négy hét múlva jön a világra, legalábbis a papírforma szerint.
Egy másik kíváncsi látogatónak, Farkas Szilviának, aki párjával gyermeket tervez, nagyon tetszett mindaz, amit látott. „Kedvet kaptam ahhoz, hogy előbb-utóbb ide kerüljek, korszerűen felszerelt, a környezet és barátságosak az itt dolgozók. Ugyanakkor némi félelem is támadt bennem, ami azt hiszem, érthető, hiszen az ismeretlentől mindenki tart – mondja.
Éppen ezeknek a félelmeknek a legyőzésében, csökkentésében igyekszik segíteni a kórház szülészete az ingyenes szülésfelkészítő tanfolyamokon. A többhetes programon többek között a szülésre, az újszülött ellátására, a szoptatásra készítik fel a kismamákat, s természetesen minden kérdésükre, kétségükre igyekeznek választ adni a szakemberek.
 

(Forrás: www.pesterzsebet.hu)

KÉPGALÉRIÁNKAT ITT TEKINTHETI MEG!

 

TÁJÉKOZTATÁS

dr. Juhász Andrea betegjogi képviselő fogadóórái a felsorolt időpontokban hivatalos elfoglaltsága miatt elmaradnak:

2014. március 6.
2014. március 13.
2014. március 20.

Elérhetőségek:
Tel.: 06 20 4899 658, juhaszandrea@obdk.hu

 

SZÜLETÉS HETE A DÉL-PESTI KÓRHÁZBAN

szuletesheteIdén immár ötödik éve várják Pesterzsébeten a dél-pesti családokat a Születés Hete programsorozaton. Ebben az évben rendhagyó módon nem májusban, hanem március 2-7-ig zajlanak az ingyenes események, melyek megrendezésében a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet is részt vállal. A Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályon előzetes jelentkezés alapján bemutatásra kerül a Szülőszoba, a Gyermekágyas- és a Terhespathológiai Részleg.
A Szülőszobával való ismerkedés során az érdeklődő várandósok megtekinthetik azt a miliőt, ahol életük talán legszebb pillanatait fogják tölteni, így ez megnyugvást és biztonságérzetet nyújt számukra, mivel a szülés megindulása esetén a már ismert környezetbe érkeznek.
A Gyermekágyas Részleg bemutatásakor a kismamák megtudhatják, hogy a szülés után hogyan, milyen körülmények között lesznek elhelyezve, megismerkedhetnek a részleg működésével, s nem utolsó sorban újszülött gyermekük ellátásával.
A Terhespathológiai Részleg meglátogatása azért fontos, mert amennyiben a terhesség során valamilyen komplikáció lép fel, a várandós megfigyelése és ellátása itt történik, így szintén nem egy ismeretlen környezetben kell, szükség esetén akár hosszabb időt is eltöltenie.

 

A Születés Hete kerületi eseményeiről bővebben itt olvashat, a teljes programsorozatról a www.szuleteshete.hu weboldalon tájékozódhat!

 

BORDEAUX STYLE AZ UROLÓGIÁBAN

Világhírű professzorok tartottak bemutatóműtéteket a Dél-pesti Kórházban

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben a Minimál invazív eljárások az urológiában című konferenciát.

A 3D-s laparoscopos csúcstechnológiával végzett beavatkozásokat a helyszínen élő adásban követhették a résztvevők, ahol a legújabb műtéti technikákat, neves magyar urológusok mellett olyan világhírű szakemberek mutatták be, mint Dr. Laurent Lopez, a világ egyik leghíresebb urológiai centrumának számító, bordeaux-i St. Augustin Klinika orvosa, vagy Dr. Jens-Uwe Stolzenburg, a Lipcsei Egyetem professzora.
A Dél-pesti Kórház első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Prof. Dr. Tenke Péter által vezetett Urológiai Osztály. A konferencia-sorozat egyre növekvő népszerűségéhez, a komoly szakmai programokon túl az is hozzájárult, hogy az endoszkópos és laparoszkópos beavatkozások robbanásszerű fejlődésével ma már olyan radikális műtétek is biztonsággal elvégezhetők, mint pl. a hashártya mögötti áttétes nyirokcsomók, a vesedaganatok vagy a rákos prosztata eltávolítása.

Az eseményről a Borsonline is beszámolt, a cikket itt olvashatja.

 

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK ÉS FIATAL ORVOSOK FÓRUMA

 

Az ünnepi osztályvezetői értekezleten díjazták a legjobb előadásokat



Idén 10. alkalommal került sor a Magyar Tudományos Akadémia a „Magyar Tudomány Ünnepe” rendezvénysorozatára, melynek mottója: „Velünk élő tudomány”. Intézetünk immár nyolcadik alkalommal, a kórházak közül ismét egyedüliként csatlakozott előadásával az Akadémia programjaihoz.

Dr. Dobosi Zsolt orvosigazgató és Prof. dr. Tenke Péter, a Tudományos Bizottság elnöke is hangsúlyozta megnyitójában, hogy Intézetünkben kiemelt szerepe van a tudományos munkának és nagyon fontos az utánpótlás oktatása, segítése.
Az osztályokról összesen 29 pályázat érkezett. A Bírálóbizottság Dr. Rózsa Csilla PhD; Dr. Szekeres György PhD; Szabó Andrásné Intézeti szakoktató, ők vállalták, hogy valamennyi előadást végighallgatják. Külön értékelték az előadások szakmai, tartalmi színvonalát, az előadói prezentációs készséget, kiemelten az időkorlát betartását, a diák reprezentációs tartalmát és a vitakészséget. Az előző fórumokhoz hasonlóan, külön rangsorolták az esetismertető előadásokat, az összefoglaló tanulmányokat, a szakdolgozókat.
Négy szekcióban hangzottak el az előadások, a levezető elnökök, csakúgy mint a bírálók, a Tudományos Bizottság tagjai voltak: Prof. dr. Tenke Péter, Dr. Ecsedy Gábor kandidátus, Dr. Csákány M. György kandidátus, Dr. Lovas Gábor PhD.
A december 10-én megrendezésre került ünnepi osztályvezetői értekezleten dr. Ralovich Zsolt és Prof. dr. Tenke Péter adták át a legjobbaknak járó díjakat.

Legjobb szakdolgozói előadás
Balogh Gabriella gyógytornász, Központi Rehabilitációs Osztály
Játékos rehabilitáció

Legjobb orvos-pszichológus összefoglaló tanulmányok
I. díj
Dr. Köves Béla,
 Urológiai Osztály
A mesterségesen kialakított tünetmentes bacteriuria módszerének jelentősége

II. díj
Dr. Kása Krisztián,
 Neurológiai Osztály
Ismeretlen ismerős: a Creutzfeldt – Jakob szindróma

III. díj
Hidvégi Anna pszichológus,
 I. Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály
Bejósolható öngyilkosság: álom, vagy valóság?

Legjobb esetismertető orvos-pszichológus előadások
I. díj
Dr. Lajos Beáta,
 Neurológiai Osztály
Diagnosztikai nehézségek izolált alsó végtagi monoparesis kapcsán – Lambert-Eaton szindróma

II. díj
Dr. Kovács Anna,
 Szülészeti – Nőgyógyászati Osztály
Differenciáldiagnosztika a terhespatológiai osztályon egy szombati ügyeletben

III. díj
Dr. Móri Anna Erzsébet,
 Radiológiai Osztály
A rekeszsérvek radiológiai diagnosztikája esetbemutatás kapcsán

 

 

GYÓGYÍTÓ ÉNEKEK A TESTNEK ÉS A LÉLEKNEK

 

Ingyenes ünnepi koncert betegeinknek és dolgozóinknak



December 13-án, pénteken, 16 órától ad koncertet a Dél-pesti Kórház Zöld Előadójában Bagdi Bella „A belső béke megteremtése – Gyógyító énekek a testnek és a léleknek” címmel.
A Jobb Veled a Világ Alapítvány elkötelezett híve a gyógyító munka támogatásának, ezért a művésznővel, a Magyar Kórházszövetséggel, a Medical Média Manager csapatával és az EuroFamilyvel karöltve életre hívta ezt a programsorozatot, amely fekvő betegeknek, illetve az ápolásban, gyógyításban közreműködő kollégáknak szól.
Céljuk, hogy a zene erejével hozzásegítsék az embereket a belső béke megteremtéséhez, s egy kis nyugalmat, lelki feltöltődést nyújtsanak a kórházak betegeinek és dolgozóinak.

Jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

 

bella

MIKI, MIKI, MIKULÁS

December 7-én, szombat délután, több mint 200 lurkó várta a Dél-pesti Kórházba ellátogató Télapót, hogy személyesen tőle vehessék át az elmaradhatatlan Mikulás-csomagot. A várakozás izgalmait arcfestéssel, logikai játékokkal és három krampuszlány segítségével próbálták enyhíteni.
Ha-ha havazik, He-he hetekig, Hi-hi hideg van, Hu-hu hull a hó! – skandálták egyre hangosabban a gyerekek, majd Krampuszi, Krampilla és Krampiszi vezényletével elénekelték a „Hull a pelyhes” kezdetű dalt, amire aztán már a Mikulás sem váratott tovább magára, s mindenki nagy örömére megérkezett. Kezében egy nagy piros könyvvel ült a gyerek közé, amiben fel volt jegyezve, ki milyen volt idén. Szerencsére a rosszaság oldal teljesen üres volt, így mindenki sorba állhatott az ajándékért. A hófehér szakállú, bölcs és öreg Mikulásnak mindenkihez volt egy-egy jó szava, sokan még le is fényképezkedtek vele. Lassan véget ért persze ez az este is, a sok gyerkőc vidáman indult haza, s csillagfénnyel kísérve útra kelt a Mikulás is, miközben orra alatt ezt durmolta: „Legyetek jók gyerekek, hogy jövőre újra találkozhassunk!”

 

mikulas2013

 

TÁJÉKOZTATÓ – HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK

A tájékoztató letöltéséhez kattintson ide!

 

CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA A DÉL-PESTI KISMAMÁKÉRT

KORSZERŰ TERHESDIAGNOSZTIKA A JAHN FERENC KÓRHÁZBAN

Két betegellenőrző monitort, valamint egy magzati szívműködést regisztráló CTG készüléket adományozott a csepeli önkormányzat a Dél-pesti Kórház Szülészeti- Nőgyógyászati Osztályának. Az összesen mintegy másfél millió forint

Címkék
Megosztás