Ugrás a fő tartalomhoz
2017-ES FEJLESZTÉSEK

2017-ES FEJLESZTÉSEK

A 2017-es esztendő is eseménydúsan telt a Dél-pesti Kórház életében. Számos beruházás, felújítás valósult meg az idei évben. Ezekről kérdeztük a kórház főigazgatóját, dr. Ralovich Zsoltot.

– A Dél-pesti Kórház közel 400 ezer ember ellátásáért felelős, ezért szinte kötelességünknek érezzük, hogy minden évben minden lehetőséget megragadjunk annak érdekében, hogy fejlődni tudjon az intézmény. Szerencsére a környező önkormányzatoktól – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is jelentősebb támogatásokat kaptunk, és fenntartói támogatásból, valamint uniós pályázati forrásból is tudtunk fejlesztéseket indítani.

– Milyen beruházások történtek önkormányzati támogatásból és saját forrásból?

Januárban Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata jóvoltából egy új, csúcstechnológiás, 48 millió Ft értékű endoszkópos ultrahang készüléket helyeztünk üzembe. Ez óriási előrelépés Gasztroenterológiai osztályunk életében, hasonló műszert alig egy-két helyen használnak a fővárosban.
Ehhez kapcsolódóan -saját forrás, alapítványi és céges támogatás terhére- tavasszal jelentős részben felújítottuk a II. Belgyógyászat-Gasztroenterológiai Osztályt. A korábbi fejlesztéseket követően kifestettük az osztály folyosóit és kórtermeit, felújítottuk a kórtermek fürdőszobáit, új bútorokat állítottunk be, valamint bővítettük az orvosi gázhálózatot is.

Március elején Pesterzsébet Önkormányzata az Ady Endre utcai Szakrendelőnk fizikoterápiás részlegére új fizikoterápiás eszközöket és kezelőágyakat vásárolt. A komfortérzet növelése érdekében kórházunk felújította az érintett fizikoterápiás helyiségeket, így megújult gépparkkal és környezetben várjuk betegeinket.

Többszöri szakmai egyeztetést követően tavasszal Gyál Önkormányzata döntött úgy, hogy –az általunk üzemeltetett- Gyáli Szakrendelőben a gyáli lakosság szakellátásának javítása, a meglévő szakorvosi rendelések óraszámának növelése, az ellátás lehetőség szerinti bővítése érdekében 28 millió forinttal támogatja orvosi műszerek, számítástechnikai és egyéb eszközök beszerzését.

A nyár során 3 osztályunkon – a Neurológián, a Kardiológián és a III. Belgyógyászaton – is végeztünk felújítási munkálatokat. A betegellátás javításának érdekében az osztályokon több helyiséget alakítottunk át, festettünk ki, modernizáltunk. Meg kell említenem, hogy Soroksár Önkormányzata jóvoltából a Kardiológiai osztályon jelentősebb korszerűsítést tudtunk elvégezni. A korábbi közös helyiségek területén egy orvosi vizsgáló, egy orvosi szoba, továbbá két elkülönítő, egy kétágyas és egy egyágyas betegszoba került kialakításra.
Októberben szintén Soroksár Önkormányzatának felajánlásából egy új pajzsmirigy kamerával és a hozzá tartozó informatikai eszközökkel bővült a Kórház Izotóp diagnosztikai részlege. Az új, közel 23 millió forint értékű készülék, a hozzátartó számítógépes rendszer és a korszerű kiértékelő program segítségével hosszú időre biztosítottá vált a pajzsmirigy vizsgálatok folyamatos és biztonságos elvégzése.
Az év végéhez közeledve, december 2-án két felújított, korszerűsített kórtermet is átadtunk intézményünk Urológiai Osztályán, a XVIII. kerületi Önkormányzat támogatásának köszönhetően. Az osztályon így már van teljesen akadálymentesített női és férfi kórterem is.

– Fenntartói támogatásban is részesült a kórház?

Igen, nagyon jelentős mértékben. Ilyen forrásból tudtunk modern takarítógépeket vásárolni a közterületek és mellékhelyiségek korszerűbb, higiénikusabb takarítása érdekében. Az Élelmezési osztályunkra 3 db korszerű, nagy kapacitású, energiatakarékos mosogatógépet, valamint új sütő-pároló berendezést vásároltunk.

Vis maior támogatásból tudtunk csővezetékeket, lefolyókat cserélni, a csatorna-rendszer beroppanásából fakadó meghibásodást elhárítani. Hamarosan megindul két emeleten is a nyilvános mellékhelyiségek teljes felújítása. A központi műtőt ellátó klíma rendszerben hőcserélők cseréjére kényszerültünk, az orvosi gáz hálózat vákuum rendszerének egyik szivattyúját pedig meghibásodás miatt kellett sürgősséggel kicserélnünk. Legutóbb pedig a kazánház és a fűtési rendszer egyes elemeinek soron kívüli javítása érdekében folyamodtunk fenntartói támogatáshoz.

– Említette, hogy az uniós pályázati lehetőségeket is igyekeznek megragadni…

A KEHOP-5.2.10 projekt keretében közel 137 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból valósítottuk meg az intézmény nővérszálló épületének külső, energetikai korszerűsítését. A beruházás nem csupán a bent lakó egészségügyi dolgozók számára biztosít kedvezőbb lakhatási körülményeket, de éves szinten akár 5 millió forintos megtakarítást is jelenthet az intézmény rezsi költségeiben, melyet a kórház további fejlesztésére fordíthatunk. Reményeink szerint további pályázati forrásból hamarosan az épület belső korszerűsítése, a lakóhelyiségek és vizesblokkok felújítása is megtörténhet.

Szintén uniós forrásból kezdtük meg napelempark telepítését a központi telephelyen, az Ady Endre utcai Szakrendelőnk tetején és a csepeli Weiss Manfréd telephelyünkön is, a beruházások a végükhöz közelítenek.

Ezen kívül pályázatot nyújtottunk be Egészségfejlesztési Iroda létrehozására és működtetésére, betegbiztonságot növelő rendszerek vásárlására, valamint humánerőforrás fejlesztésére, jelenleg a pályázatok értékelésére várunk, kincstári optimizmussal.

– Hallhatnánk pár gondolatot az Egészséges Budapest Programról?

Talán nem túlzok, ha azt mondom, számunkra az év legfontosabb bejelentése október 19-én történt. Az intézményünkben tartott sajtótájékoztatón nyilvánossá vált, hogy az Egészséges Budapest Program keretében megközelítőleg 30 milliárd forintból újul meg a Dél-pesti Kórház. Már az idén hárommilliárd forint állt rendelkezésre az összegből, 1,3 milliárd forint a diagnosztikai és terápiás eszközpark, valamint az informatikai háttér fejlesztésére. Ezen túl további 1,6 milliárd forint áll rendelkezésünkre egy új műtéti, diagnosztikai tömbépület építésének, a központi, Köves utcai telephely meglévő épületeinek, valamint a csepeli Weiss Manfréd telephely épületeinek építészeti-technológiai rekonstrukciójának tervezésére. A források felett a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ diszponál, tudomásunk szerint a beszerzések folyamatban vannak.

– Milyen további tervekkel vágnak neki a következő évnek?

December elején döntött a Kormány arról, hogy a Dél-pesti Kórház egy rendkívüli, összesen 125 millió forintos pénzügyi támogatást kap, melyet a sürgősségi betegellátáshoz tartozó részlegek felújítására fordíthatunk. A támogatásból szeretnénk bővíteni és korszerűsíteni a Sürgősségi Osztályt, amelynek forgalma már óriásira növekedett, hiszen kollégáink naponta 90-110 beteget látnak el, a nap 24 órájában. A beruházás közbeszerzését elindítottuk, reméljük, hogy napokon belül eredményt tudunk hirdetni és mielőbb megkezdődhetnek a munkálatok. Reméljük, még a nyár előtt átadhatjuk a megújult osztályt.

Fenntartói támogatásban reménykedve felkészültünk a Központi Betegfelvételi Iroda és váróterem bővítésére, felújítására, a kórházi felvételre érkező betegek komfortérzetének javítása érdekében.

A működési hatékonyság növelése érdekében novemberben benyújtott pályázatunk eredményes volt, így az év elején megkezdhetjük a csepeli telephelyünk fűtésrendszerének korszerűsítését.

A legnagyobb örömet és kihívást jövőre kétségkívül a KEHOP 5.2.2 számú uniós projekt jelenti majd intézetünknek. Ennek keretében –az ÁEEK és az NFSI alkotta konzorcium koordinációjában- hamarosan megkezdődik a központi telephely főépületének, pszichiátriai épületének és az összekötő folyosónak, valamint a csepeli telephely B épületének komplex energetikai felújítása 1,7 milliárd forint értékben.

– Gratulálok az elért eredményekhez, sok erőt, kitartást kívánok a jövő évhez!

Köszönöm. Engedje meg, hogy megragadjam az alkalmat, szeretnék köszönetet mondani egyrészről a kórház összes dolgozójának, akik mindent megtesznek a betegek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében, másrészről azon kollégáimnak, akikkel együtt dolgozunk azért, hogy ezek a célok, felújítások, fejlesztések megvalósulhassanak, végül, de nem utolsó sorban mindazoknak, akik a kórház falain kívülről támogatják a Dél-pesti Kórház működését, fejlesztését!

Boldog és sikeres új esztendőt kívánok mindenkinek!

Címkék
Megosztás