Központi Rehabilitációs Osztály

Az osztály helye: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Csepeli Weiss Manfréd Telephelye
Cím: 1211 Budapest, Déli u. 11. „B” épület 1-2. emelet
Telefon: +36 1 289 6200
Osztályvezető főorvosi titkárság: Kovács Andrea | 1701 mellék
Járóbeteg vizsgálatra időpontkérés: +36 1 289-6200/ 1820 mellék
E-mail cím: mozgrehab.csepel@delpestikorhaz.hu
Progresszivitási szint: II-III.

Osztályvezető főorvos:
Dr. Anselmo Viktória

Főnővér:
Konkoly Lászlóné

Nővérpultok:

I. emelet „C” oldal – 1746 mellék
I. emelet „D” oldal – 1727 mellék
II. emelet „A” oldal – 1721 mellék
II. emelet „B” oldal – 1706 mellék

Telephelyi Betegfelvételi Iroda: 1820-as mellék

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet részeként működő Csepeli Weiss Manfréd Telephelyen (1211 Budapest, Déli u. 11.) található a korszerű, komfortos, akadálymentesített osztály. Kórtermeink fürdőszobával ellátottak, 2- 4 -5 ágyasak. Külön étkezőnk, illetve közösségi helyiségeink vannak.

A mozgásában sérült emberek rehabilitációjában szakorvosok, szakápolók, gyógytornászok, fizikoterapeuták, masszőrök, logopédusok, neuropszichológus, pszichológusok, tevékenység terapeuták, szociális munkások, dietetikus vesznek részt. Későbbiekben hidroterápiás részleg, nappali kórház is elérhető lesz.

Osztályunk elsősorban akut történés utáni rehabilitációval foglalkozik (például: stroke, SM, Guillen Barré, Parkinson kór, végtag sérülésekkel járó traumatológiai esetek, ortopéd műtétek utáni állapotok).

Mód van tervezetten, ambuláns vizsgálat után, a területi ellátási kötelezettséget figyelembevéve otthonukból is felvenni betegeket. Krónikus ízületi elváltozások, fájdalmak, poststroke állapotok, egyéb progrediáló neurológiai betegségekben maradék funkciók jobb kihasználásának megtanítása, krónikus fájdalmak, kognitív képesség (például: figyelemzavar, memóriazavar), nyelvi zavarok ellátásában tudunk segíteni.

A rehabilitáció sikerességének alapvető feltétele a beteg közreműködőképessége, valamint a rendezett szociális háttér, hosszantartó ápolást biztosítani nem tudunk.

Az osztály célja a jól működő, komplex rehabilitációs szolgáltatás nyújtása. Az osztályra a szakorvosok csak a rehabilitációra alkalmasnak vélt betegeket veszik fel. Felvétel előtt minden beteget az ambulancián megvizsgálnak, ahol. ha kell, a beteget és hozzátartozóját tanáccsal is ellátják.

A Központi Rehabilitációs Osztály valamennyi olyan felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amely a betegellátás magas szintjéhez szükséges.

Osztályunkra a felvételt előjegyzés alapján végezzük, ennek feltétele az elsődleges ambuláns vizsgálat.

Kórházi osztályról előzetes orvosi konzílium után vesszük át a betegeket.

Osztályunk részt vesz a szakorvosok továbbképzésében, a gyógytornászok, a neuropszichológusok, gyógymasszőrök és az ápolók alapképzésében.

Osztályunk 1986 tavaszán fogadta az első betegeket. Azóta három telephelyen dolgoztunk.

1986-1997-ig a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kihelyezett részlegeként, Mozgásszervi-Belgyógyászati Rehabilitációs Osztály néven, Pestlőrincen működtünk. Az osztály ágylétszáma 56 volt. Osztályvezető főorvos: dr. Erdős János

1997-2005-ig ágystruktúra módosítás következtében az anyakórház elme pavilonjának első emeletén alakítottunk ki 45 beteg ápolására alkalmas osztálytAz ápolási tevékenységet meghatározó főbb betegségcsoportok nem változtak, de az eddigi feladataink néhány alsó végtag amputált beteg rehabilitációjával bővültek.

2005-ben új főorvos került az osztály élére, dr. Mező Róbert személyében. Intézetünk vezetése korszerű rehabilitációs központ kialakítását tűzte ki célul, aminek eredményeként ma a volt Csepeli Kórház területén Központi Rehabilitációs Osztály néven a B. épület 1. és 2. emeletén 100 beteget ápolunk.

Az ápolási tevékenységet meghatározó főbb betegségcsoportok tovább bővültek:

  • stroke, sclerosis multiplex, Parkinson kór és degeneratív jellegű neurológiai betegek rehabilitációja
  • csípő-, térdprotézis beültetés utáni teendők
  • amputált betegek ellátása
  • baleseti sérültek rehabilitációja
  • diabeteses láb kezelése
  • szülési agykárosodott gyermekek és felnőttek ellátása
  • koponya-, agysérült betegek ellátása