I. Krónikus Belgyógyászati Osztály, I. Rehabilitációs Osztály

Osztályvezető főorvos:
Dr. Kovács Matild

Főnővér:
Csányi Gáborné

I. Krónikus Belgyógyászati Osztály

Osztály helye: Budapest. XXI. kerület Déli utca 11. „C” épület földszint és I. emelet

Osztály telefonszáma: +36 /01/ 289 6200/ 1812

Osztály e-mail címe: 1konikus@delpestikorhaz.hu

Ágyszám: 84

A 84 ággyal működő I. Krónikus Belgyógyászati Osztály 1985 óta működik Csepelen. Kezdetekben a Koltói Anna utcai telephelyen, majd innen 2001-ben került a jelenlegi helyére a Csepeli Kórház A épületének első emeletére, ahol azóta is folyamatosan teljesíti beteg ellátási szolgáltatását. Az I. Krónikus Osztály szakmai feladata az aktív osztályos ellátást már nem igénylő, de a bevezetett terápia ellenőrzését intézményes keretek között még igénylő betegek ellátása, valamint a már eleve krónikus betegségek ellenőrzése ellátása. Ugyanakkor a krónikus ellátás szakmai feladata mellett, gyakran kerül ápolásra gondozásra szoruló beteg felvételre, ami jól szolgálja és segíti a családokat az átmeneti ápolási nehézségek áthidalásában. A mobilizálást igénylő betegek ellátásában a rehabilitációs osztályon dolgozó gyógytornászok, gyógymasszőr és fizioterapeuta, tevékenység terapeuta is részt vesz speciális tevékenységek biztosításában.

A betegek felvétele előjegyzés alapján történik a saját intézmény aktív ellátó osztályiról, más intézmények osztályairól, saját szakambulanciáról, területi alapellátásból és szakellátásból.

A beteg beutalóval- háziorvosi, szakorvosi, vagy kórházi áthelyező zárójelentéssel kerülhet felvételre. A beteg saját lábán, esetleg hozzátartozója kíséretében, vagy mentővel érkezhet.

A tartós ápolást igénylő betegek esetében lehetőség van a jogszabályok által meghatározott időtartamra napidíj ellenében az ápolási szolgáltatás igénybe vételére.

Az Osztály a Csepeli Weiss Manfréd Kórház által működtetet Krónkus Belgyógyászati  Osztály jogutódja 1992.óta folyamatosan látja el az ellátási területéhez tartozó krónikus ellátást igénylő betegeket. Ezen tevékenységét folytatja 2003 óta a Jahn Ferenc Délpesti Kórház keretén belül is.

I. Rehabilitációs Osztály

Osztály helye: Budapest. XXI. kerület Déli utca 11. „A” épület I.emelet

Osztály telefonszáma: +36 1 289 6200/1812

Ágyszám:45

Progresszivitási szint: III.

Az Osztály a Csepeli Weiss Manfréd Kórház által működtetett Rehabilitációs Osztály jogutódja 1992.óta folyamatosan látja el az ellátási területéhez tartozó mozgásszervi rehabilitációt igénylő betegeket. Ezen tevékenységét folytatja 2003 óta a Jahn Ferenc Délpesti Kórház keretén belül is. Speciális tevékenységünk a mozgásszervi rehabilitáció, mely tevékenység keretében a mozgáskészséget, önellátókészséget befolyásoló károsodás és fogyatékosság miatt komplex speciális ellátást, szolgáltatást biztosítunk. Az ellátott kórképeket illetően stroke-t elszenvedett betegségcsoportok, degeneratív ízületi megbetegedésben szenvedők, különböző töréseket elszenvedő betegek, alsó végtag érszűkületben szenvedő és amputált betegek mozgás rehabilitációja zajlik. A rehabilitációs szolgáltatásunk a komplex rehabilitáció teljes palletáját biztosítja – gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia, tevékenység terápia, pszichológiai foglalkozások.

A fekvő beteg osztály illetve a járóbeteg szakellátás rehabilitációs szolgáltatásának biztosítását teremti meg a BEMER PRO terápiás, ERBE fizikoterápiás (ultrahang, intreferecia, diadynamic, selectiv ingeráram  stb.) CPM elektromos ízületi mozgató terápiás rendszerek, gravitációs pad., kondíció javító tréning eszközök.

A betegek felvétele előjegyzés alapján történik a saját intézmény aktív ellátó osztályiról, más intézmények osztályairól, saját szakambulanciáról, területi alapellátásból és szakellátásból.

A beteg beutalóval- háziorvosi, szakorvosi, vagy kórházi áthelyező zárójelentéssel kerülhet felvételre. A beteg saját lábán, esetleg hozzátartozója kíséretében, vagy mentővel érkezhet.

Gyakorló helyet biztosítunk az ápoló, gyógymasszőr, fizikoterapeuta képzésben résztvevő hallgatók számára.

Pszichológusunk által a Pécsi Tudomány Egyetem Pszichológus hallgatói számára nyújtunk gyakorlati lehetőséget.

A 45 ággyal működő Belgyógyászati Rehabilitációs Osztály 1985 óta működik Csepelen. Kezdetekben a Koltói Anna  utcai telephelyen , majd innen 2001-ben került a jelenlegi helyére a Csepeli Kórház A épületének első emeletére ahol azóta is folyamatosan teljesíti beteg ellátási szolgáltatását. A Belgyógyászati Rehabilitációs Osztályon a rehabilitációs szakmai feladatnak megfelelően mozgásukban károsodott féloldali bénult, kopásos reumatológiai megbetegedésekben szenvedő, érszűkületes, magasnyomásos betegek, cukorbetegek, amputált betegek, tőrés utáni rehabilitációra szoruló betegek ellátása zajlik. A rehabilitációs feladatok teljesítéséhez rendelkezésre áll a jól felszerelt torna terem, masszázs szoba, elektroterápiás helyiség, melyekben magasan képzett szakemberek – gyógytornász, rizikóterapeuta, gyógymasszőr, rehabilitációs tevékenység terapeuta ,pszichológus – biztosítják a szakmailag magas szintű beteg ellátást. Az osztály szakorvosi ellátottsága kiemelkedő és stabil, lefedve a teljes szakmai profilt. Az osztály szakmai profiljának megfelelően az ellátáshoz szüksége  egyedi terápiás műszerparkkal rendelkezik, melyek megteremtése adományokkal volt lehetséges.