Központi Radiológia (UH, Röntgen, Mammográfia, CT, MR, DEXA)

Elérhetőség:
1204 Budapest, Köves u. 1., Főépület 2. emelet RadiológiaI Osztály és a kertben különálló CT, MR, DEXA diagnosztikus tömb

RÖNTGEN, ULTRAHANG, MAMMOGRÁFIA

Telefon:
Közvetlenül hívható: +36-1 289-6331,  vagy +36-1-289 6390
Központon keresztül: +36-1-289-6200/1932 mellék,  vagy  +36-1-289-6200/1333 mellék.
Előjegyzési időpontok: Hétfőtől – péntekig: 8:00-15:00 között
E-mail: ultrahang.mamma@delpestikorhaz.hu

CT, MR, DEXA vizsgálat:

Telefon:
Közvetlenül hívható: +36-1-289-6233 vagy +36-1-289-6234
Központon keresztül: +36-1-289-6200/1206 mellék vagy a +36-1-289-6200/1181 mellék.
Előjegyzési időpontok: Hétfőtől – péntekig: 8:00-18:00 között
E-mail: ct.mr.dexa@delpestikorhaz.hu

Osztályvezető főorvos:
Dr. Bohák Ágnes 

Főnővér:
Lehel Erika

A Radiológiai Osztály három telephelyen működik. Csepelen, a XX. Kerületi Szakrendelőben valamint a Kórház főépületének 2. emeletén és a kertben elhelyezkedő különálló CT-MR-DEXA diagnosztikus épületben.

A radiológiai tevékenység zöme a kórházban történik. Csepelen és a szakrendelőben konvencionális röntgenvizsgálatokat végzünk. Az ott készült felvételek orvosi leletezése PACS rendszeren keresztül távleletezéssel,  a Kórházban történik. A Szakrendelőben  ultrahang-diagnosztikai tevékenység is  folyik.

A központi telephelyen a konvencionális radiológiai vizsgálatokon kívül az ultrahangdiagnosztika széles spektrumát alkalmazzuk több munkahelyen. Hasi-kismedencei ultrahang vizsgálatok mellett különböző érvizsgálatokat, mozgásszervi ultrahang-vizsgálatokat és különböző testtájak lágyrészeinek vizsgálatát (például pajzsmirigy, nyaki lágyrészek, emlő) végezzük. Fontos tevékenységünk a különböző szervek  ultrahang vezérelt  citológiai mintavétele is.

Ugyancsak a központi telephelyen fogadjuk klinikai mammográfiára az ellátási területünkhöz tartozó pácienseket. Itt rutin szerűen lehetőség nyílik a korszerű direkt digitalis mammográfiás berendezés használata mellett a felvételt követően azonnali orvos-beteg találkozásra és az ultrahang vizsgálatra. Szükség esetén elvégezzük az ultrahang vezérelt citológiai  vagy core biopsziás mintavételt, illetve a röntgen vezérelt sztereotaxiás mintavételt is.

Napi 12 órában történnek CT-vizsgálatok korszerű, 64/128 szeletes, úgynevezett “multislice” CT készüléken.  A rutin szerűen végzett nagy számú koponya, hasi és mellkasi vizsgálatok mellett jelentős számban végzünk az erek megítéléséralkalmas CT angiográfiákat is.

Új profilunk 2022 szeptembere óta az MR vizsgálati tevékenység, melyet egyenlőre napi 8 órában végzünk.  1,5 Teslás Siemens berendezésünk és kitűnő szakember gárdánk segítségével lehetőség nyílt e korszerű vizsgálati metodika mindennapi használatára. Legfontosabb alkalmazási területek a koponya, has,  kismedence betegségeinek megítélése, a mozgásszervi elváltozások diagnosztikája, valamint a hagyományos diagnosztikus módszerekkel felfedezett emlő betegségek kiterjedésének feltérképezése .

2023 januártól szintén új profilként jelent meg vizsgálati palettánkon a csontsűrűség mérés. A vizsgálatot a legkorszerűbb DEXA Hologic Horizon QDG berendezéssel végezzük. A csontok állapotának megítélésére elengedhetetlen a csontsűrűség mérése, mely a legpontosabb mérési módszer a csontok mésztartalmának megítélésére.

Átvilágító:  Siemens Luminos Fusion

1-es felvétel Siemens Multix Fusions
2-es felvétel Philips Digital Diagnost UM

1-es UH Siemens Acuson S1000
2-es UH Philips Affiniti 50G
3-as UH Philips InnoSight,  Hitachi EUB-7000HV

Mammográf: Siemens Mammomat Inspiration
Mammográfia UH:   Hitachi Aloka F37

DEXA Gutta Hologic Horizon QDG
CT Siemens Somatom Definition AS
MR Siemens Magnetom Altea

A Radiológiai Osztály által végzett összes vizsgálat beutaló köteles.  A beutalók 3 hónapig érvényesek.

Valamennyi vizsgálati metodika elvégzésére előjegyzési időpontot kell kérni a fent jelzett elérhetőségek egyikén.  Ez alól csak azok a röntgen felvételek kivételek, melyek nem igényelnek előkészítést  (mellkas röntgen, csont felvételek).

Az osztályon 6 rezidens orvos képzése, szakvizsgára történő felkészítése folyik.

Beavatkozások, tudnivalók a beavatkozásokról

Érvényes, három hónapnál nem régebbi orvosi beutaló alapján látunk el pácienseket.

Előkészület hasi ultrahang vizsgálatra:

A hasi ultrahangon éhgyomorral, tele hólyaggal vizsgáljuk a beteget. A vizsgálatot megelőzően 4-6 órával nem szabad enni, de vizet vagy üres teát lehet inni. A vizsgálat előtt néhány órával bő folyadékfogyasztás (lehetőleg szénsavmentes) javasolt.

Ha a páciens diabéteszes, úgy ezt kérjük  jelezze és az időpontjánál igyekszünk szem előtt tartani az étkezési rendszerét.

A többi ultrahang vizsgálathoz nem szükséges semmilyen előkészület.

A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra, ezért a nők terhességüket vagy annak lehetőségét és a szoptatás tényét feltétlenül jelezzék a vizsgálat előtt!

Nyelési röntgen

A vizsgálathoz a páciensnek nem feltétlenül szükséges üres gyomorral érkeznie és a mindennaposan szedett gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) is beveheti.

Gyomor röntgen

A gyomor röntgen vizsgálatára a betegnek éhgyomorral kell jönni (előző estétől kezdve nem szabad enni, inni), nem szabad dohányozni, lehetőleg gyógyszert se vegyen be.yszert szedi, mert bizonyos gyógyszerek szedése mellett a kontrasztanyagot nem lehet beadni.

Előkészület a vizsgálathoz nem kell. Ugyanakkor  amennyiben a páciensnek volt korábbi, nem a mi Intézetünkben készült emlő vizsgálata,  úgy feltétlenül szükséges a korábbi leletek ill. felvételek rendelkezésünkre bocsájtása, összehasonlítás céljából. Ez igen fontos az egyes eltérések megítéléséhez, a korrekt diagnózishoz.

Azon pácienseknek, akiknek korábbi vizsgálatai nálunk történtek,  minden előzmény rendelkezésünkre áll a számítógép és PACS rendszerben, így nekik előzményt hozni nem kell. Ez utóbbi betegeknek beutaló sem szükséges, amennyiben az előző vizsgálatnál javasolt kontroll időpontján, ill. + 3 hónapon belül megjelennek vizsgálatra. Az Ő beutalójuk a legutolsó leletük lesz, melyen a javaslat szerepel. Nekik csak időpont egyeztetés szükséges.

Hasi, kismedencei vizsgálatkor a CT vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni, de folyadékot lehet fogyasztani.   Egyéb régiók (koponya, mellkas, gerinc, végtagok) vizsgálata nem kíván speciális előkészületeket. A vizsgálatra nem kell üres gyomorral érkezni, de a vizsgálat előtt a bőséges étkezést tanácsos elkerülni, mert az intravénás  kontrasztanyag hányingert okozhat.

A vizsgálatok döntő többségének pontos értékeléséhez intravénás kontrasztanyag alkalmazása szükséges. Ez igen ritkán allergiás reakciót válthat ki, melynek elhárítására minden lehetőség rendelkezésünkre áll. Ugyanakkor a páciensnek fontos jelezni, ha korábbi vizsgálatánál ilyen szövődményt már tapasztaltak.

Valamennyi kontrasztanyagos vizsgálat előtt szükséges 30 napnál nem régebbi labor vizsgálat, mely vesefunkciós értéket tartalmaz. Alacsony  e-GFR  értéknél (kevesebb, mint 40 ml/perc érték alatt) csak nagyon indokolt, kivételes esetben adunk intravénás kontrasztanyagot.

Amennyiben Ön cukorbeteg és  kezelőorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük, kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert  esetleges metformin tartalmú gyógyszerének szedését a vizsgálatot megelőző és követő  2 napban  szüneteltetnie kell.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás -kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavallt.

A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Az MR vizsgálat igen erős mágneses térben történik, fájdalommal nem jár. Az eddigi tapasztalatok és a tudomány jelenlegi állása szerint nincs az emberi szervezetre kimutatott káros biológiai hatása, azonban felvethető, hogy a terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat károsíthatja a magzatot. Emiatt fontos, hogy a beteg a vizsgálat megkezdése előtt jelezze ha terhes, vagy ha a terhesség lehetősége felmerül.

A vizsgálat kb. 15-30 percig tart. A vizsgálóhelyiségben nagy mágneses tér van, ezért  ha  a páciensnek szívritmus szabályzója van, a vizsgálat nem végezhető el. Ha szervezetébe korábban műtéttel fémanyagot ültettek, arról a vizsgálat előtt tájékoztassa az operátort. A vizsgálat során az operátor által beállított pozícióban, végig mozdulatlanul kell feküdni a vizsgálóasztalon egy csőszerű gépben.

A képek megfelelő értékeléséhez az esetek egy részében kontrasztanyag intravénás beadása szükséges.  Ezért kontrasztanyagos vizsgálat előtt szükséges 30 napnál nem régebbi labor vizsgálat, mely vesefunkciós értéket tartalmaz. Alacsony  e-GFR  értéknél (kevesebb, mint 40 ml/perc érték alatt) csak nagyon indokolt, kivételes esetben adunk intravénás kontrasztanyagot.

Az MR vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

A csontsűrűség mérés vizsgálat  a csontok ásványianyag-tartalmának mérésére szolgál.

A vizsgálat elvégzése akkor javasolt, ha csontritkulás gyanúja merül fel, illetve az alkalmazott terápia hatékonyságát szeretnénk nyomon követni.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, a páciensnek néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia. A mérés során fém (ékszer) nem lehet a testen. Az eredmények alapján  a beutalót kiállító reumatológus, nőgyógyász, anyagcsere betegségekkel, valamint csontritkulással foglalkozó szakorvos további útmutatással szolgálnak a szükséges gyógymódokkal és lehetséges kezelésekkel kapcsolatban.